woensdag 4 maart 2015

Vertalingen (Duits) - Futurzwei-Flaschenpost, nr. 2/2015, 3 maart 2015

(Vertaling van de inleiding tot de nieuwsbrief van Futurzwei)

Wat zouden we doen zonder opiniepeilingen? We zouden bijvoorbeeld na een paar honderd jaar kapitalisme nog steeds niet weten waarom iedereen zo erg op geld uit is. Een van die belangrijke psychologische studies biedt nu het antwoord: “Geld maakt niet gelukkig – maar minder ongelukkig. Het voordeel van een hoger inkomen ligt eerder in het verzachten van negatieve gevoelens dan in het scheppen van positieve.”

Nu ja. Maar waar komen die dan vandaan, al die negatieve gevoelens, die met geld getemperd moeten worden? Toch niet uit het feit dat iedereen alsmaar meer bij mekaar harkt, om zich meer dingen te kunnen kopen, waarvoor meer plaats en tijd nodig is, waardoor ze steeds harder moeten harken en steeds ongelukkiger worden, maar gelukkig dat beetje geld hebben, waarmee ze hun verdriet wat kunnen milderen? Wij begrijpen: er is geld om het verdriet te verzachten dat ontstaat uit de noodzaak geld te verwerven.

Wanneer het om geld gaat dus niet meer: spaarrekening! Maar wel een nieuwe uitgave van Alice in het paradoxale Wonderland. We zijn op een of andere manier met zijn allen vergeten dat we ergens in het konijnenhol zijn gevallen. Nu laten we ons wijsmaken dat we zo snel als we kunnen moeten rennen, gewoon om op dezelfde plek te blijven. En hoe zit dat, wat brengt ons TTIP (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag, noot van de vertaler)? De vriendelijke EU-commissaris weet het: meer keuze tegen lagere prijzen. Zeer goed. Al het andere zou ons alleen maar onrustig maken en daarmee weer meer verdriet te verzachten geven, waardoor het ook maar goed is dat het meeste geheim blijft.

En gaat het nu altijd zo verder? Is er geen uitweg uit het konijnenhol? Toch wel. We worden wakker in een andere wereld. Daar is een groep jonge kunstenaars die, samen met zijn publiek, de dynamiek van het geld op een sterk fysieke manier ontraadselt. En de bioboer Christian Hiss, die met zijn burgeractiegroep de regionale economie op zijn kop zet. En altijd weer de firma GEA die met het “appelboom-sparen” de Oostenrijkse bankwetgeving herinterpreteert. En natuurlijk de vele stichters van lokale munten en ruilsystemen, die “minder treurig” als levensdoel een beetje weinig vinden.

Drrrrrrrriiinnng! De wekker loopt af! Weg uit het konijnenhol, anders zal u te laat komen! Een goede raad van uw konijntjes uit het FUTURZWEI-universum.

Björn Roose

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook iets te vertellen ? Ga je gang !